Blir svensk honung en riktig bristvara i år?
Våren 2015 har varit den kallaste sedan 1962. Den har en extremt tuff vår för biodlare och bin runt om i Sverige. För oss startade den bra. Alla samhällen hade överlevt vintern och det fanns lite foder kvar när vi kikade ner i kuporna första gången. Vi satte på skattlåda väldigt tidigt för att draget var bra men sedan hände något med vädret.
Det blev kallt, det blev blåsigt, det regnade, det var sol en stund – men mest var det inte så bra flygväder för bina. Allt fodret gick åt och all nektar de samlat i skattlådan vi satt på gick åt för att överleva. Flera samhällen byggde inte ut utan det var mest att dra in foder, äta för att orka med nästa dag kändes det som.
Många biodlare runt om i hela Sverige, allt från Småland, västkusten och längre norrut har haft fullt arbete med att stödmata sina samhällen för att de ska överleva då bina inte kunnat flyga. Flera får ingen eller väldigt liten skörd.
Vi har haft tur då vår bigård har ett läge med omgivningar och natur som är rik på nektar så trots vädrets makter så har bina överlevt utan hjälp från oss och lyckats samla ihop honung som vi får förmånen att njuta av även i sommar.
Så här efter att vi skattat den första honungen så ser vi också att skörden är betydligt mindre i år trots något fler samhälle. I tidningarna skrivs det om bisvärmar som blockerar ingångar till hus och att bin har flyttat in i något hus. Detta är ingen större fara då det finns stora chanser att fånga in bisvärmar som ännu inte hunnit bo in sig.