South Carolina 1964. Rasoroligheter. Medborgarrättsrörelsen växer i styrka. Mordet på president Kennedy är i färskt minne hos alla.
Lily Owens är fjorton. Hon sörjer sin mamma som gick bort tio år tidigare i vad som verkade vara en tragisk olyckshändelse. Lilys pappa är en brutal och känslokall tyrann och hon tyr sig till familjens svarta nanny Rosaleen, en stolt och färgstark kvinna. Det enda Lily har kvar efter sin mamma, borträknat diffusa minnesbilder från fyraårsåldern, är ett fotografi, ett par bomullshandskar och en bild som föreställer Svarta Madonnan. På baksidan har någon skrivit Tiburon, S.C. Lily vill ta reda på sanningen om sin mor och efter det att Rosaleen misshandlats av vita rasister rymmer de.
Tiburon är målet och där adopteras de av tre svarta biodlande systrar med de originella namnen May, June och August. Honungen de producerar säljs under namnet Svarta Madonnan. Hos ”kalendersystrarna” finner Lily och Rosaleen gemenskap och harmoni och den livsvisdom som de förmedlar hjälper Lily att försona sig med sitt öde och finna en väg tillbaka till sin älskade mamma.
Hur blir det honung? Vad äter bin? Hur många blommor kan ett bi besöka en dag? Det och mycket mer lär du dig i boken som är fylld av spännande fakta, detaljrika illustrationer och fotografier. Främst tänkt för unga läsare. Pedagogisk och alldeles lagom lång. En bra bok att efter man läst den använda som uppslagsbok efter att man varit ute i trädgården och studerat våra surrande och brummande blomstergäster.
Holger brer en honungsmacka. Honungen på den är så mycket som 15 bin samlar in under hela sin livstid. För att samla in honungen som finns i burken har bina besökt ungefär fem miljoner blommor. Det och mycket annat får vi veta när vi följer biodlaren Holger. Hans mamma finns med i boken och får hjälpa till men det är barnet Holger som vet hur allt går till. När mamma hjälper Holger att tömma kupan på honung letar sig ett bi in mellan Holgers skyddsoverall och handske. Men det gör ingenting säger Holger. Det är vad man får vänja sig vid som biodlare.
En faktabok om bin och honung för intresserade barn och vuxna från ca 4 år.
Kliv in i en helt ny värld i denna roman som utspelar sig helt och hållet i en bikupa.Flora 717 är ett arbetsbi född till den lägsta kasten i det totalitära bisamhället. Även om hon är beredd att offra allt för drottningen och arbeta sig till döds, är hon en överlevare som flyr interna massakrer, religiösa utrensningar, och konfronterar framgångsrikt en enorm, plundrande geting. Med varje modig handling växer hennes status, avslöjar både fiender och de olycksbådande hemligheter som styr kupan. Men när Flora hängivenhet till ett liv i tjänst överträffas av längtan efter den och förbjudna moderskärleken, måste hon bryta den mest heliga lagen av allt, och ge sig ut på kollisionskurs med allt hon håller kärast.
Galen i humlor är en gränslös kärleksförklaring till en liten men mycket betydelsefull varelse. Med engagemang och värme berättar biologiprofessorn Dave Goulson allt som ar värt att veta om humlor (och lite till).
Här ryms också en större berättelse. Hur humlorna mår säger nämligen det mesta om hur vår planet mår. Och slutsatsen är tydlig låt oss odla vår trädgård.
I Bisyssla skriver Joachim Petterson om hur man tar hand om bin, om biodlaråret och de sociala binas liv i kuporna.
”Bin till nytta och nöje” är den perfekta introduktionen till biodlingens spännande värld. Den rikt illustrerade boken ger all nödvändig kunskap för dig som vill skaffa egna kupor och bjuder på lustfylld läsning för den som bara vill veta mer om bin, honung och pollinering.
Biodling på nygammalt sätt
Inspiration från äldre modeller av bikupor är åter i ropet, t.ex. Warré och TbH. Fler vill börja med biskötsel för att rädda de utrotningshotade bina. Naturlig biskötsel hävdar att människan har gjort för stora ingrepp i binas naturliga processer. Det är inte bara kortsiktigt konventionellt jordbruk med pesticider och ensidig växtodling som halverat antalet bin sedan mitten på förra seklet. Det är kanske framförallt den konventionella biodlingens egna metoder, som skapar obalanser. Det är egentligen inte bakterier, virus eller Varroakvalster som är problemet, de har alltid funnits, utan varför de tar överhanden.
Honung gör festen ännu festligare. Till jul ger den en rikare smak till sillen, skinkan, pepparkakorna, julgodiset och mycket mer.I denna bok får du smakrika recept med honung på allt du behöver laga till jul.
I generationer har människan använt honung, bivax, pollen och propolis i hushållet, till matlagning och som husapotek. Här har vi samlat lättlagade recept med honung som nyttig ingrediens och smaksättare. Boken innehåller också information om våra svenska honungsorter, andra produkter från bisamhället samt tips för hälsa och skönhet. Läs om det naturliga livsmedlet och de fantastiska bina som ger oss ovärderliga ekosystemtjänster.